Effect 11, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer boordevol verhalen en analyses waar de belegger wijzer van wordt.
Zoals een onderzoek naar de ‘Key Audit Matters’, de kernpunten uit de boekencontrole van bedrijven waarover accountants sinds vier jaar uitgebreid moeten rapporteren. Voor beleggers zijn deze teksten in de diepe krochten van het jaarverslag vaak een aanrader.
Tot een jaar of vijf geleden leverde de accountantsverklaring weinig informatie op. De tekst van de boekencontroleur bestond uit amper één A4-tje vol standaardproza. Sinds (boekjaar) 2014 zijn accountants van - onder meer - beursgenoteerde ondernemingen in Nederland echter aanmerkelijker uitgebreider gaan rapporteren.
Vanaf dat moment is de uitgebreide controleverklaring verplicht, waarin accountants meer inzicht moeten geven in de manier waarop ze hun controle hebben aangepakt. De kernpunten van de controle zijn die zaken die volgens de accountant de meest significante rol speelden in zijn controle van de financiële overzichten. Anders geformuleerd, kwesties die een significant risico vormen voor een afwijking van materieel belang in de jaarrekening. Voor beleggers is het een handig hulpmiddel om zich de cijfers in de jaarrekening binnen te worstelen. De risico’s die een relatieve insider als de accountant constateert, zijn het beoordelen voor beleggers meer dan waard.
De vergelijking tussen verschillende jaren levert vaak een goed beeld op van de risico’s die de accountant ziet. Een mooi voorbeeld is bouwer BAM. Ruim een jaar terug, bij de jaarrekening over 2016 dus, wees de eindverantwoordelijke accountant de buitenwacht op het feit dat de bouwer tijdens het jaar haar eigen accountinghandleiding had aangepast. Die mededeling werd gedaan als onderdeel van het kernpunt omzetverantwoording.
Niet alle BAM-onderdelen bleken op eenzelfde manier lopende claims van opdrachtgevers en meerwerk in de boekhouding te verwerken. Zeker voor projectbedrijven als BAM, maar ook bij andere bouwers als Heijmans en VolkerWessels en ingenieursbedrijf Arcadis, kunnen dergelijke posten van grote invloed zijn op de bedragen die als omzet en winst in de boeken belanden. Volgens accountant EY had BAM gedurende het jaar nader uitgewerkt ‘aan welke voorwaarden moest worden voldaan’ om claims en meerwerk als opbrengsten in de resultatenrekening te kunnen opvoeren.
Zo zijn er meer voorbeelden. U leest het in Effect 11, die deze week verscheen.
Verder in Effect:
Een blik op een viertal Amerikaanse bedrijven die profiteren van de snelle groei van de game-industrie: Activision Blizzard, Electronic Arts, Nvidia en Take-Two Interactive Software. Daarnaast een fundamentele analyse van de aandelen L’Oréal en BlackRock, een kritische visie op de recente ontwikkelingen bij Volkswagen en een interview met Marco Roeleveld, de topman van laadpalenmaker Alfen.
Daarnaast natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.
Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.